Oletko aina kehunut väärin? Näin kehut lasta oikein
Olet luultavasti kuullut usein puhuttavan, kuinka tärkeää on antaa positiivista palautetta lapselle. Tiesitkö, että on kuitenkin mahdollista antaa positiivista palautetta niin, että se voi hidastaa lapsen kasvua ja kehitystä? Tässä bloggauksessa kerron, miten voit opettajana, vanhempana ja valmentajana kehua lasta oikein.
Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol Dweckin mukaan ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään sen perusteella, miten he suhtautuvat taitojen ja lahjakkuuden alkuperään. Ensimmäisen ryhmän mielestä ihmisen älykkyyteen, lahjakkuuteen ja persoonallisuuteen liittyvät ominaisuudet perustuvat synnynnäisiin ja pysyviin ominaisuuksiin. Dweck kutsuu tätä muuttumattomuuden ajattelutavaksi (fixed mindset). Muuttumattomuuden ajattelutavan sisäistäneet oppijat välttelevät haasteita, koska ne asettavat heidän älykkyytensä alttiiksi arvostelulle. Virheet murentavat helposti heidän itseluottamustaan, koska he selittävät ne kyvykkyyden puuttumisella ja kokevat olevansa voimattomia muuttamaan tätä pysyvää tosiasiaa. He myös ajattelevat kovan yrittämisen kertovan siitä, että he eivät olekaan niin fiksuja.
Toisen ihmisryhmän mielestä älykkyys ja ihmisen ominaisuudet ovat pääasiassa muuttuvia ominaisuuksia, joita voi kehittää harjoittelun ja työnteon kautta. Dweck kutsuu tätä kasvun ajattelutavaksi (growth mindset). Dweckin tutkimusten perusteella voidaan todeta, että ihmiset, jotka ajattelevat kasvun ajattelutavan mukaisesti, menestyvät paremmin ja selviävät myös vaikeuksista muita paremmin. Heille epäonnistuminen on kiinteä osa kehittymistä ja oppimista. Käytännössä ihmiset sijoittuvat jatkumolle, jossa ääripäinä ovat muuttumattomuuden ja kasvun ajattelutavat.
Kehumalla lasta oikein voit vaikuttaa siihen kumman ajattelutavan hän oppii. Lasta kannattaa kehua hänen tekemästä työstä, yrittämisestä, pitkäjänteisyydestä ja hyvistä valinnoista, koska sellainen kehuminen juurruttaa häneen kasvun ajattelutapaa. Sen sijaan lasta ei kannata kehua lahjakkuudesta tai älykkyydestä, koska näin tekemällä vain vahvistat muuttumattomuuden ajattelutapaa hänen mielessään.
Lopuksi muutamia esimerkkejä siitä, miten voit kehittyä kehumisessa.
Lähde: Dweck, Carol (2006) Mindset. Changing the way you think to fulfil your potential. New York: Random House.