3 johtajuuskirjaa, jotka jokaisen kasvattajan kannattaa lukea
Opettajien johtamistaitojen kehittämisestä puhutaan mielestäni erittäin vähän siihen nähden, kuinka tärkeä asia on. Opettajan työ vaatii hyviä johtamistaitoja erityisesti nyt, kun työ on murroksessa. Uusien opetussuunnitelmien myötä oppilaiden rooli muuttuu aiempaa aktiivisemmaksi ja opettajan rooli on toimia enemmän oppimisen ohjaajana. Samaan aikaan tieto- ja viestintätekniikan mukaan ottaminen opetukseen entistä vahvemmin luo muutospaineita monelle opettajalle. Luokan toimintakulttuurin uudistaminen vaatii vahvaa muutosjohtajuutta.
Esittelen seuraavaksi 3 johtajuuskirjaa, joista uskon olevan hyötyä jokaiselle kasvattajalle omassa työssään.
1. Stephen R. Covey: Tie menestykseen – 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen
Tie menestykseen -teos on klassikko, joka antaa avaimia erityisesti henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen. Kirja esittelee seitsemän toimintatapaa, jotka antavat eväitä hektisen elämän haasteisiin. Kirjan avulla voit oppia johtamaan paremmin itseäsi ja muita.
2. Jocko Willink ja Leif Babin: Extreme Ownership: How U.S. Navy Seals Lead and Win
Jocko Willink ja Leif Babin ovat entisiä Navy SEAL -erikoisjoukkojen johtajia, jotka kouluttavat tänä päivänä yritysten ja muiden organisaatioiden johtoa. Extreme Ownership -kirjassa Willink ja Babin kertovat johtajuusperiaatteistaan ja valaisevat asiaa Irakin sodasta olevin esimerkein. Kirjan oppeja voi soveltaa helposti eri aloille, myös koulumaailmaan.
3. John C. Maxwell: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta on perusteos johtajuuden keskeisistä periaatteista. Johtajuuskoulutuksen uranuurtaja John C. Maxwell osoittaa kirjassaan, millä tavoin hyvä johtaja toimii ja mitä häneltä edellytetään. Maxwellin kaikki muut johtajuuskirjat perustuvat aina jossain määrin tähän teokseen.
Mitkä kirjat ovat auttaneet sinua kehittämään johtamistaitojasi?