Luottamuksen liikennevalot
Kehittelin viime keväänä Luottamuksen liikennevalot uudeksi työvälineeksi oppilaiden työskentelyn jatkuvaan arviointiin. Tavoitteenani oli antaa yläkoulun matematiikan oppilailleni aiempaa enemmän palautetta heidän työskentelystään, jotta he voivat kehittää paremmin työskentelytaitojaan. Alla on kuva Luottamuksen liikennevaloista ja selitys niiden toiminnasta.
1. Liikennevalot näkyy taululla oppilaiden tullessa luokkaan. Oppilaan nimen perässä oleva ruutu kertoo, minkä värinen liikennevalo hänelle palaa kyseisenä päivänä. Liikennevalojen värin päivitän aina tunnin jälkeen ja se vie aikaa alle minuutin. Liikennevalon väri muuttuu punaiseksi, kun ruutuun kirjoittaa p. Vastaavasti keltainen valo syttyy kirjoittamalla ruutuun k ja vihreä kirjoittamalla ruutuun v.
2. Vihreän valon saaminen edellyttää, että oppilas on omalla toiminnallaan osoittanut olevansa luottamuksen arvoinen. Vihreän valon vaatimukset on taululla nähtävillä oppitunnin ajan, mikä toivottavasti auttaa oppilasta pitämään mielessä, millainen työskentely on tavoiteltavaa. Vihreän valon vaatimuksia on tarkoitus päivittää seuraavan lukuvuoden aikana, mutta perusajatus on pitää homma yksinkertaisena.
3. Vihreä valo antaa oppilaalle lisää vapauksia. Hän voi valita opiskelukaverinsa ja työskennellä halutessaan luokan ulkopuolella. Keltainen valo tarkoittaa, että työskennellessään hyvin kyseisellä tunnilla, oppilas saa vihreän valon seuraavalle tunnille. Punaista valoa ei ole tarvinnut juurikaan käyttää. Punainen valo tarkoittaa, että oppilaan toiminta häiritsee selvästi muiden työskentelyä, minkä vuoksi tiedossa on mahdollisesti joitain erityisjärjestelyjä.
Oppilaat näkevät toistensa liikennevalon värin. Ajatuksenani on, että näin keltaisen ja punaisen valon oppilaat voivat ottaa mallia vihreän valon oppilailta omaan työskentelyynsä. Toiveenani on, että tämä vahvistaisi hyvin työskentelevien oppilaiden vaikutusta koko ryhmän työskentelykulttuuriin. Ongelmia asia ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut. Halutessaan opettaja voi näyttää liikennevalon värin myös yksitellen jokaiselle oppilaalle ilman, että kaikkien liikennevalot näkyvät taululla.
Mielestäni parasta on ollut se, että olen voinut ohjata oppilaita aiempaa enemmän yksilöllisesti heidän työskentelytaitoihinsa liittyen. Kevään aikana toistui lukuisia kertoja tilanne, jossa joku oppilaista kysyi “Miksi mulla on vaan keltanen valo?”. Kysymyksen pohjalta oli hyvä tilaisuus käydä rakentavaa keskustelua juuri kyseisen oppilaan työskentelyyn liittyen. Pidän hyvänä sitä, että oppilas saa palautetta työskentelystään jatkuvasti, jolloin hän voi myös kehittää omaa toimintaansa paremmin.
Inspiraation lähteenäni on ollut Juho ja Tanja Norrenan luoma Luottamuksen kehä.
Ohjeet omien liikennevalojen käyttöönottoon
1. Klikkaa seuraavaa linkkiä.
Luottamuksen liikennevalot löytyy tästä
2. Kirjaudu sisään Gmail-tunnuksillasi.
3. Valitse valikosta Tiedosto ja Luo kopio.
4. Nyt voit muokata luomaasi kopiota.