Näin herättelet oppilaan sisäistä motivaatiota
Opettajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on herätellä oppilaiden sisäistä motivaatiota.
Sisäisesti motivoitunut ihminen nauttii asioista niiden itsensä vuoksi. Esimerkiksi sisäisesti motivoitunut oppilas nauttii oppimisesta eikä opiskele vain ulkoisten kannustimien, kuten hyvien arvosanojen vuoksi.
Muiden motivoiminen on usein vaikeaa tai lähes mahdotonta. Voit kuitenkin opettajana omalla toiminnallasi luoda ympäristön, joka auttaa oppilaita motivoitumaan itse.
Itseohjautuvuusteoria on amerikkalaisten psykologien Richard M. Ryanin ja Edward L. Decin luoma teoria ihmisen motivaatiosta, hyvinvoinnista ja psykologisista perustarpeista.
Ihminen on teorian mukaan aktiivinen toimija, joka pyrkii toteuttamaan itseään ja itse valitsemiaan päämääriä.
Itseohjautuvuusteorian mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta, jotka ovat välttämättömiä sisäiselle motivaatiolle, oppimiselle ja hyvinvoinnille.
Nämä kolme perustarvetta ovat omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Yhdessä ne selittävät suuren osan ihmisen kokemasta tyytyväisyydestä ja myönteisistä tunteista.
Omaehtoisuus tarkoittaa kokemusta siitä, että ihminen on vapaa päättämään omista tekemisistään ja tekemisen motivaatio kumpuaa ihmisen sisältä, ei ulkoisista pakotteista.
Kyvykkyys tarkoittaa henkilön kokemusta siitä, että hän osaa hommansa, selviää haasteista ja saa asioita aikaan.
Yhteisöllisyys tarkoittaa ihmisen tarvetta olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Me välitämme toisista ihmisistä ja haluamme kokea, että meistä välitetään.
Käänteinen oppiminen mahdollistaa hyvin näiden kolmen psykologisen perustarpeen täyttymisen.
Käänteisessä oppimisessa opettaja ei lähtökohtaisesti opeta teoriaa koko ryhmälle yhteisesti, vaan oppilaat opiskelevat teorian joko itsenäisesti tai yhdessä kaverin kanssa.
Tämä lisää oppilaan omaehtoisuuden kokemusta, koska hän voi tehdä itse enemmän valintoja omaan opiskeluunsa liittyen. Oppilas voi usein valita esimerkiksi itselleen sopivan opiskelutahdin, -paikan ja -kaverit.
Esimerkiksi matematiikassa oppilas voi valita itselleen sopivan tasoisia tehtäviä. Tämä lisää omaehtoisuuden lisäksi myös oppilaan kyvykkyyden kokemusta, koska oppilas saa enemmän onnistumisen elämyksiä.
Yhdessä opiskeleminen lisää yhteisöllisyyttä ja tukee itseohjautuvuusteorian mukaan sisäisen motivaation vahvistumista. Kavereiden auttamisella on myös positiivinen vaikutus oppilaan kyvykkyyden kokemukseen.
Opettajana sinulla on loistava mahdollisuus olla luomassa luokkaan toimintakulttuuria, jossa oppilaiden psykologiset perustarpeet täyttyvät ja heidän sisäinen motivaationsa voi vahvistua.
Suurin haaste uuden toimintakulttuurin luomiselle lienee pelko, joka liittyy kontrollin vähenemiseen oppilaiden omaehtoisuuden lisääntyessä.
Ps. Jos olet kiinnostunut käänteisestä oppimisesta, suosittelen osallistumaan ilmaiselle sähköpostikurssille ”6 askelta (+ välineet) yläkoulun matematiikan käänteiseen oppimiseen”.
Lähteet:
Deci, E & Flaste, R. (1995) Why We Do What We Do. Understanding Self-Motivation. Penguin Books.
Pink, D. (2009) Drive. The Surprising Truth About What Motivates Us. Canongate Books.