Arviointi timanttien ja osaamismerkkien avulla
Esittelen seuraavaksi timantteihin ja sähköisiin osaamismerkkeihin perustuvan arviointisysteemin, jota olen käyttänyt peruskoulun matematiikassa. Tavoitteenani on ollut tehdä arvioinnista aiempaa monipuolisempaa ja läpinäkyvämpää oppilaille.
Kun aloitamme uuden aihekokonaisuuden, jaan oppilaille monisteen vihkoon liimattavaksi.
Monisteessa on neljä osiota:
1. käsitekartta + aikataulu
2. tehtäväruudukko
3. timanttitaulukko
4. taulukko eri osaamismerkkeihin vaadittavien timanttien määristä
Klikkaamalla seuraavaa linkkiä voit tutustua Todennäköisyys-osion monisteeseen.
Kerron seuraavaksi tarkemmin eri osioista.
Käsitekartasta löytyy opiskeltavan kokonaisuuden keskeiset aiheet. Karttaan on merkitty esimerkkiaikataulu auttamaan oppilasta oman opiskelun aikatauluttamisessa.
Karttaan merkityn aikataulun noudattaminen on täysin vapaaehtoista ja oppilas voi edetä halutessaan sitä nopeammin tai hitaammin.
Oppilaalla on käytössään oman oppikirjan lisäksi Opi matematiikkaa -sivuston oppimisvideot. Aiheet on nimetty käsitekarttaan samoin kuin Opi matematiikkaa -sivustolle.
Käsitekarttaan on helppo lisätä jokaisen aiheen viereen sivunumero, jolta löytyy aiheeseen liittyviä tehtäviä omasta kirjasta. Näin olen voinut helposti hyödyntää Opi matematiikkaa -sivustoa ja samoja käsitekarttoja eri kustantajien oppikirjojen kanssa.
Oppilas merkitsee tekemiensä tehtävien numerot tehtäväruudukkoon. Pulmatehtäville on varattu oma ruudukko.
Oppilas voi valita tekemänsä tehtävät itse. En ole tehnyt kaikille yhteistä tehtäväpolkua, vaan autan tunnilla jokaista oppilasta yksilöllisesti valitsemaan sopivia tehtäviä.
Muutaman aihealueen välein oppilas tekee Opi matematiikkaa -sivustolla olevan välitestin. Näissä Testaa taitosi -osioissa on 4-5 kysymystä keskeisimmistä asioista. Oppilas tekee tehtävät vihkoonsa, jonka jälkeen hän korjaa ja pisteyttää testinsä ratkaisuvideon avulla.
Testaa taitosi -osioiden tavoitteena on auttaa oppilasta arvioimaan, milloin hän on oppinut tietyn asian. Samalla oppilas huomaa, jos hän on hypännyt kokonaan jonkun keskeisen asian yli.
Koko opintojakson ajan oppilas kerää timantteja erilaisista asioista. Alla olevasta kuvasta näkyy, miten timantteja voi ansaita.
Jaossa on vaaleita ja tummia timantteja. Vaaleat timantit liittyvät osaamiseen ja tummat timantit työskentelyyn.
Kun oppilas on opiskellut koko käsitekarttaan merkityn kokonaisuuden, hän laskee itse omien timanttiensa määrät.
Joissain kohdissa ansaittujen timanttien määrä on yksiselitteinen. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi tehdyistä tehtävistä tai kokeesta ansaitut timantit.
Monessa kohdassa on kerrottu vain timanttien maksimimäärä ja oppilas joutuu itse arvioimaan, kuinka monta timanttia hän mielestään ansaitsee. Usein oppilaat kysyvät apua arviointiin toisiltaan tai minulta.
Kerättyään tarpeeksi timantteja oppilas saa tietyn tasoiset osaamismerkit sekä aiheen osaamisesta että työskentelystä. Osaamismerkkejä on neljänlaisia: pronssi, hopea, kulta ja tuplakulta.
Lopuksi olen myöntänyt oppilaille sähköiset osaamismerkit Credlyn avulla. Alla on esimerkkejä erilaisista osaamismerkeistä.
Oma kokemukseni on, että timanteilla on selvästi motivoiva vaikutus. Samalla systeemi tekee aiempaa paremmin näkyväksi sen, millaisia asioita toivon oppilaiden tekevän. Itselleni on ollut positiivinen yllätys, kuinka suuri oppilaiden toimintaa ohjaava vaikutus arvioinnilla oikeasti on.
Toivottavasti sait inspiraatiota arvioinnin kehittämiseen. Jos näin kävi, laita hyvä kiertämään ja jaa juttu myös kavereillesi!