Tunnetaitojen opettelua matematiikan tunnilla
Tunnetaitojen opettaminen korostuu aiempaa enemmän uudessa opetussuunnitelmassa. Laaja-alaisten taitojen yhteydessä sanotaan muun muassa seuraavaa:
”Sosiaalisia taitoja harjoitellaan ja tuetaan tunnetaitojen kehittymistä.”
”Käsitellään yhdessä ristiriitaisten tunteiden ja ajatusten kohtaamista ja hallintaa.”
”Osallistumalla oppilaat voivat harjaantua ilmaisemaan näkemyksensä rakentavasti, etsimään ratkaisuja yhteistyössä toisten kanssa sekä pohtimaan erilaisten toimintatapojen oikeutusta eri näkökulmista. Toiminnassa opitaan neuvottelemista, sovittelemista ja ristiriitojen ratkaisemista.”
Ihmisten väliseen vuorovaikutukseen liittyvien pehmeiden taitojen tärkeyttä korostetetaan paljon myös tulevaisuuden työelämästä puhuttaessa.
Maailman talousfoorumi listasi äskettäin kymmenen avainkompetenssia tulevaisuuden työelämän kannalta:
1. Ongelmanratkaisu
2. Kriittinen ajattelu
3. Luovuus
4. Ihmisten johtaminen
5. Yhteistyö
6. Tunneäly
7. Arviointi ja päätöksenteko
8. Palveluasenne
9. Neuvottelutaidot
10. Kognitiivinen joustavuus
Mielestäni on huomionarvoista, kuinka monet edellä mainituista taidoista liittyvät korkeaan tunneälyyn.
Harvardin yliopiston politiikan, kasvatustieteen ja taloustieteen professori David Deming on tutkinut sosiaalisten ja matemaattisten taitojen merkitystä työelämän kannalta.
Alla olevassa kuviossa ammatit on jaettu kolmeen rymään. Vihreällä on merkitty ammatit, joiden merkitys on kasvussa. Harmaa väri kertoo siitä, että ammatin asema on säilynyt ennallaan. Punaisella merkittyjen ammattien asema on heikkenemässä.
Edellä esitetystä kuvaajasta näkee selvästi, että hyvien matemaattisten taitojen lisäksi tarvitaan myös hyvät sosiaaliset taidot. Robotin voi ohjelmoida laskemaan, mutta esimerkiksi empatiaa sille on vaikea opettaa.
Tunnetaitojen opettamiseen kannattaa siis panostaa koulussa myös tulevaisuuden työelämän näkökulmasta.
Miten tunnetaitoja sitten voisi opettaa matematiikan tunnilla?
Itse päätin aloittaa 9.-luokkalaisten kanssa tunteiden tunnistamisesta ja nimeämisestä.
Annoin oppilaille tunnin loppupuolella listan tunteista. Oppilaan tehtävänä oli laittaa rasti ruutuun tunteen viereen, jos hän oli tuntenut kyseistä tunnetta meneillään olevan matematiikan tunnin aikana. Lisäksi oppilaan tehtävänä oli miettiä, mistä kyseinen tunne mahtoi johtua.
Oli mukava huomata, että oppilaat todella pysähtyivät miettimään omia tuntemuksiaan. Pelkästään listan läpi lukeminen luultavasti auttoi oppilaita ymmärtämään, että on olemassa muitakin tunteita kuin ketutus ja ketutuksen puute.
Matematiikka herättää oppilaissa usein paljon tunteita, minkä vuoksi tunnetaitojen opettelu sopii matematiikan tunneille mainiosti.
Voit ladata tunteiden nimeämisen harjoitteluun tekemäni monisteen alla olevasta linkistä.